Het Recht Op Eigen Geld

In Nederland is het recht op financiële zelfstandigheid voor vrouwen een fundamenteel aspect van gelijkheid en emancipatie. In het verleden hebben vrouwen gestreden voor het recht om financieel onafhankelijk te zijn, en hoewel er vooruitgang is geboekt, blijft het een actueel onderwerp. Want soms loopt het niet zo soepel.

Vrouwen hebben het recht om hun eigen geld te verdienen, te beheren en te besteden aan wat zij nodig vinden, los van je partnerschap. Dit recht wordt ondersteund door wetgeving die gendergelijkheid bevordert en discriminatie op basis van geslacht verbiedt. Als we erkennen en zorgen voor het recht van vrouwen op hun eigen geld, bouwen we een samenleving waarin vrouwen zelf kunnen beslissen hoe ze hun geld willen gebruiken. Zo heb je meer controle over je financiële welzijn.

In COA krijg je weekgeld. Als je een status krijgt en een huis, dan wordt het anders. En als je nog niet werkt of niet kan werken omdat je te druk bent met inburgeren bijvoorbeeld, dan krijg je een bijstandsuitkering.

Wat is een bijstandsuitkering?
Deze uitkering is bedoeld om basale kosten zoals voedsel, huisvesting en medische zorg
te dekken voor mensen in Nederland die geen ander inkomen of niet genoeg spaargeld op de bank hebben om op terug te vallen.

Het doel van een bijstandsuitkering is om sociale zekerheid te bieden en de financiële
situatie van mensen in nood te verbeteren, zodat ze in hun basisbehoeften voorzien zijn en een zekere mate van welzijn kunnen behouden, totdat ze weer zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Als nieuwkomer in Nederland kan het voorkomen dat je een poosje in de bijstand zit. Dat is niet erg, je bent je leven aan het opbouwen. Mensen bij het Loket van je gemeente begrijpen dat echt. En als ze het niet begrijpen, neem dan contact op met je casemanager bij Vluchtelingenwerk bijvoorbeeld.

Heb je een partner, ben je getrouwd?
Als je met een partner woont, krijgen jullie samen een specifiek bedrag dat bedoeld is voor jullie allebei.

Niemand van jullie allebei moet het geld voor zichzelf houden. Het beste is om dit te
bespreken.

Hoe voorkom je financiële conflicten, het hebben van een klein eigen bedrag voor jezelf?

Het beste idee is om een gezamenlijke bankrekening te maken met twee bankpasjes. Een voor jou en een voor je partner, je kan altijd een eigen bankrekening openen wanneer je gaat werken en je partner ook.

Op die manier voel je jezelf niet opzij gezet en heb je inzicht van alle jullie vaste lasten en wat er over blijft.

Je kunt je contactpersoon om hulp vragen bij het aanmaken van een gezamenlijke bankrekening.

Je kan ons ook om hulp vragen of wij kunnen je informatie geven!

Na het betalen van alle vaste lasten, is het belangrijk dat jullie in overleg een bedrag voor jezelf overhoudt. Zo kun je je persoonlijke spullen zelf kopen en voel je jezelf niet gemarginaliseerd.