Het Recht op Gezondheidszorg

Hoe de gezondheidszorg voor vrouwen in Nederland toegankelijk is, alles begint bij de huisarts. Als je nog in een AZC woont is dat de GZA.

Gezondheidszorg is een belangrijk onderwerp voor vrouwen omdat het veel verschillende aspecten heeft. Van lichaam tot geest. Van je lichaam leren kennen en er goed voor willen zorgen. Van traumaverwerking, zowel lichamelijk als ook geestelijk.

In Nederland is gezondheidszorg voor alle vrouwen heel belangrijk en het kan altijd beter, want vaak is de gezondheidszorg (ook hier in Nederland) is toegespitst op mannen. Maar of je nou veel of weinig geld hebt, waar je ook vandaan komt of woont, je hebt recht op medische basis zorg.

De gezondheidszorg probeert echt iedereen gelijk te behandelen, dus alle vrouwen moeten de zorg krijgen die ze nodig hebben. Maar toch, veel vrouwen hebben moeite om het recht op ‘hun’ gezondheidszorg te claimen. Vanwege schaamte voor je lichaam, of om dat je nooit echt geleerd hebt hoe je lichaam werkt. Vraag ons gerust als je meer wilt weten, of iemand die je vertrouwt!

In Nederland worden check-ups aangeboden: ‘bevolkingsonderzoeken’. Dat zijn onderzoeken voor borst- of baarmoederhalskanker, of behandelingen voor specifieke kwalen, het zit er allemaal in. Van gynaecologie tot hartziekten, en hulp bij de menopauze of andere ziekten die vaker vrouwen treffen zijn beschikbaar.

Vrouwen hebben mentale gezondheidsuitdagingen, zeker als je gevlucht bent. Hier is specialistische hulp voor. Er is ook ondersteuning voor vrouwen die psychische problemen hebben rondom menstruatie, zwangerschap, bevalling en de menopauze. Dus als je hulp nodig hebt voor dingen als depressie of stress, is die hulp er ook.

Reproductieve rechten: Dit is een belangrijk deel van de vrouwenzorg. Vrouwen in Nederland hebben recht op goede voorlichting over anticonceptie, toegang tot veilige abortus, en vruchtbaarheidsbehandelingen. Er ligt veel nadruk op het recht van vrouwen om zelf te kiezen wat ze met hun lichaam doen.

Want: geen enkele vrouw mag onderworpen worden aan gedwongen zwangerschap, sterilisatie of abortus. Alle vrouwen hebben het recht op eigen keuzes of ze zwanger willen worden of niet en te beslissen of en wanneer jij kinderen wilt.